Zorica Miloševic Cincarka

ZORICA MILOŠEVIĆ CINCARKA je rođena u Prokuplju. Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji u Aleksincu i nakon toga završila Učiteljski fakultet. Radi kao profesor razredne nastave u Prokuplju. Učestvovala je u osnivanju Književne omladine Prokuplja. Autor je mnogih priča za decu i odrasle.

Za poetsko dramski tekst “I markiza dama može da bude dobra mama”, recenzent prof. dr. Darinka Vučinić ističe da je u njemu najlepše to što se oseća prožimanje talenta i stručnosti koji je izveden majstorski, adekvatno dečjem uzrastu i nenametljivim psihološko-pedagoškim zahtevima.

Roman “Dve priče Milana Ribe”, nagrađen je prvom nagradom za najbolji roman u 2008. godini u okviru 40. “Drainčevih susreta”.

“Knjiga pokazuje sve najbolje odlike ženske pripovedne strategije tzv. “ženskog pisma”. Stilski i tematski knjiga je na tragu najboljih srpskih romana ispisanih “ženskim pismom”….
(iz ocene žirija).

“Zoraida, žena sa juga” je knjiga koja pokazuje koliko je ženska istrajnost nepobediva i stoga zaslužje posebnu pažnju čitaoca.

“..Ako je, dakle, Branislav Nušic, izraziti književni i kulturni predstavnik Cincara u srpstvu, onda je Zorica Miloševic Cincarka najizrazitiji ženski književni predstavnik Cincara u Srbiji” ( izvod iz recenzije).

O svojim cincarskim korenima Zorica kaže:

Moja familija je iz Kruševa. Otac Aleksandar (Leka) rođen je u Kruševu i kršten je u crkvi sv. Nikole na cincarskom jeziku. Moja baka Filomena je iz familije Kurte (otac Mihajlo Kurte). Bakina majka Sevastija je iz familije Dabiža, bakin ujak Kosta Dabiža bio je jedan od učesnika Kruševske Republike. Pošto je bila jedinica koristila je prezime Kurte Dabiža.