Nikola Cincar Poposki

Rođen je u Strugi (1944), Makedonija u cincarskoj porodici. Spada u grupu istaknutih srpskih umetnika koji već 50 godina piše poeziju, eseje, zapise i kritiku.

Još ranih sedamdesetih godina Dragan Jeremić, Iva Šop, Tode Čolak, Miloš I. Bandić, Ostoja Kisić, Radojica Tautović, Miodrag B. Šijaković i Vidan Arsenijević isticali su Cincara Poposkog kao izuzetno talentovanog pesnika. Već 1967. godine Tanasije Mladenović objavljuje u “Književnim Novinama” dve pesme Poposkog. Iste godine Đorđe Radenković, u NIN-u, u prazničnom broju na trećoj strani objavljuje pesmu IZMEĐU HLEBA I NEBA ispred pesama najjznačajnijih srpskih pesnika tih godina (Miodraga Pavlovića, Steve Raičkovića i drugih).

Danas, srpska književna kritika konstatuje da Nikola Cincar Poposki jeste jedan od najistaknutijih pesnika, a po jednom delu književne kritike i vodeći.

Nećemo pogrešiti ako otvoreno kažemo da su njegovi problemi započeti 1966 . godine u JNA, u armiji, u Somboru. Prvo javno stradanje Poposkog dogodilo se u trenutku održavanja Brionskog plenuma. Za našeg pesnika međutim problemi dostižu vrhunac neposredno posle održavanja Treće konferencije o kulturi, održanoj u Beogradu.

Poposki je tada bio predsednik Književne omadine Beograda i govorio je o potrebi da se sva groblja solunskih ratnika urede i obnove, da se svi srpski manastiri restauriraju i zaštite od propadanja, kao i da se spomenici krajputaši ograde i da se sredstva moraju izdvojiti za očuvanje srpske baštine.

Pesme su mu prevođene na dvadesetak jezika, od Kine do Amerike. Ovaj pesnik zastupljen je u mnogim antologijama, kod nas i u svetu. Književni časopisi Savremenik i Književnost objavili su kritičke portrete Nikole Cincar Poposkog, a u Savremenikovoj biblioteci Plus pojavio se i zbornik radova o njemu.

Američki časopis Svetska literatura lepo je predstavio Nikolu Poposkog.

Veliki jugoslovenski žiri, u anketi Večernjih novosti, izabrao je najbolje prozne i poetske knjige srpske književnosti XX veka. Među njima je i “Gramatika apokalipse” Nikole Cincar Poposkog.

Njegove pesničke zbirke su: Nerodjeni, 1972; Karma, 1976; Raskorak, 1978; Struški projekt , 1981; Spasavanje smrti, 1986; Numen-um mena, 1990; Gramatika apokalipse,1997; deugo izdanje. 1998; Numen-guget avatar, na rumunskom jeziku, 1998; Vaskrslo slovo, 2002; Vidivid, 2004; Istiniti, 2005; Nasip, (izbor objavljenih i nekih novih pesama ), 2009., i Uvid ata, 2013.


“Knjiga Nikole Cincar Poposkog jeste testamentalna knjiga, koja svojom poezijom nastavlja i nadgrađuje poetiku Ivana V. Lalića”

iz recenzije Vuka Krnjevića o knjizi “VASKRSLO SLOVO”.

Poezija N. C. Poposkog je zaista umnogome “jedna jedita” pesnička operacija ka vrhu na kome stoluje bogočovekov duh. Porinuće njegovih pesničkih ideja seže do same suštine erosa i gađa polja neumivenih ljudskih sudbina premetnutih u najnakazniji korov… Ovo je poezija sa mandatom budućnosti.

Iz kritike povodom zbirke “JEDNA JEDITA”

Nova zbirka vrhunskog srpskog pesnika N. C. Poposkog pokazuje, i dokazuje, još jednom kako je on jezički mag kojim peva sama duša, tako što dopušta misli da, preko jezičkih vratolomija, promisli i ojeziči sam bitak.

Iz kritike povodom zbirke “BAGAŽ ZA BATAŠA”

Nikola Cincar Poposki, bez svake sumnje, je vrh srpske književnosti. Njegova knjiga poezije “Uvid ata” spada u jednu od najozbiljnijih knjiga ispisanih u poslednih pola veka koliko piše, ciklus pod nazivom “Pisma Njegošu” je fascinantna duhovna mreža srpske duhovne svijesti, kroz koju ovaj pesnik kazuje naš zavjet Gospodu. Upravo kroz Njegoša progovorila je ikona pesničkog duha, koja kroz slavu i slavski kolač odvaja “stabla cetinjska” i “uvija djecu našu u štit lišćem stečen”.

To je nebeski um u kome nebeskom liturgijom Cincar kao Jovan Zlatousti otkriva Gospodnje puteve. Jer, pesnik poput Poposkog koji zabilježi “u dosluhu sa Bogom, cevi smo bez krvi” u beskrajnoj tajni njegovog duha, on pronalazi veijeme u kome se vjera rađa, a čovek Gospodu vraća.

Zato je njegova poezija liturgijska vjera u opstanak dobra. A šta više od toga poezija može da da?

Iz kritike povodom knjige “Uvid ata”